
Fricassée de Volaille, Parfum d’automne de bardane japonaise
Fricassee is a traditional French stew made with poultry, veal, rabbit or seafood in a rich white sauce. In Japan, it is popularly known as a cream stew made with an instant roux, but it becomes a surprisingly tasty delicacy when seriously prepared.
After all, fricassee is all about ‘aroma’ and ‘umami’. Why not use plenty of autumn mushrooms and add a good amount of ‘Spirituel de l’Est’ burdock root flavour, like brandy? It’s a dish to remember. Match with Philippe Chavy’s Meursault, Bon Appétit.
家禽のフリカッセ、秋のゴボウの香り
フリカッセは、家禽、仔牛、ウサギや魚介などを使った、リッチな白いソースで仕上げたフランスの伝統的な煮込み料理。日本ではインスタントルーで作るクリームシチューとして親しまれているが、本気で作ると驚くほど美味しい逸品になります。
なんといってもフリカッセは「香り」と「うま味」が決めて。秋のキノコをたっぷり使って、「スピリチュアル / Spirituel de l‘Est 」のごぼうの香りをブランデーのように適量加えては如何だろう。とっておきの一皿になるはず。合わせるのはフィリップ・シャヴィのムルソー。Bon Appétit